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PART A ENFORCEMENT DATE OF THE COMPANIES ACT 2016 AND 
TRANSITIONAL ISSUES 

 

 

1. Please clarify if the entire Companies Act 2016 will be effected on 31 
January 2017 or only the six services in MyCoid 2016 will be effected on 31 
January 2017? 

Answer: 

Once enforced on 31 January 2017, all provisions in the Companies Act 2016 will take 
effect except section 241 and Division 8 of Part III. The six services under MyCoID is 
to facilitate the incorporation of companies under the new Act and related matters. 

 

2. What is the procedure for filing Annual Returns for companies having 
AGMs prior to the commencement of the Companies Act 2016? 

Answer: 

(a) For companies having AGM before 31 January 2017, the companies are 
required to submit the AR in accordance with the requirements under the 
Companies Act 1965. 
 

(b) With the exception of companies having the anniversary of the 
incorporation date on 31 January 2017, companies with anniversary of 
incorporation in January 2017 are not required to submit the Annual Return 
in 2017 as the Companies Act 2016 has yet to take effect. Such companies’ 
first submission of Annual Return in compliance with the new Act will only 
happen in 2018. 

 

3. With the decoupling of Financial Statements and Annual Returns 
submission, what will happen to the Financial Statements which have not 
been finalized and filed to Companies Commission Malaysia for previous 
years?    

Answer: 

Companies are still required to fully comply with the provisions under section 169 of 
the Companies Act 1965 in line with the transitional provision under subsection 
620(4) of the Companies Act 2016. 
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Transitional Provisions Relating to Abolition of Nominal Value 

 

4. Is a company which has no Share Premium account or Capital 
Redemption Reserve required to submit notification under subsection 
618(8) or (9) with the Registrar? (updated on 31 January 2019) 

Answer: 

Such companies may submit such notification. If no notification is submitted the 
Registrar will invoke subsection 618(10) of the Companies Act 2016 at the end of the 
period referred to under subsection 618(8).  

 

5. What is the period for lodging this notification? (updated on 7 March 2019) 
 
Answer: 
 
Pursuant to subsection 618(8), a company is required to submit the notice at any 
time before– 

(a) the date it is required to lodge its annual return after the end of the period 
referred to under subsection 618(3); or 

(b) the expiry of 180 days after the end of the period referred to under 
subsection 618(3),  

whichever is the earlier. 
 
However, it is advisable for a company to adhere to the following lodgement timeline 
provided the lodgement of the notice is in compliance with the requirements stated 
in subsection 618(8) of the CA 2016. 
 
Anniversary Date Lodgement Period 
Company having anniversary date on or 
before 30 June 2019 

31 January 2019 till 30 April 2019 
 

Company having anniversary date on or 
after 1 July 2019 

2 May 2019 till 31 July 2019 
 

 
6. If a company has an amount standing to the credit of its share premium 
account and/or capital redemption reserve as at 30 January 2019, can the 
company lodge its annual return before submitting the notification under 
section 618(8) of the CA 2016 to the Registrar? (updated on 7 March 2019) 
 
Answer: 
 
No. The company is required to submit the notification under section 618(8) of the 
CA 2016 before submitting the annual return to the Registrar if the company has 
share premium and/or capital redemption reserve (CRR) balances as at 30 January 
2019.  
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7. If a company does not have any amount standing to the credit of its share 
premium account and/or capital redemption reserve as at 30 January 2019 
or never had these accounts, can the company lodge its annual return 
without submitting the notification under section 618(8) of the CA 2016 to 
the Registrar? (updated on 7 March 2019) 
 
Answer: 
 
Yes. The company has the following options: 
 

(a) Submit the notification of its share capital pursuant to section 618 of the 
CA 2016 before lodging its annual return to the Registrar; or 

(b) Do not submit the notification of its share capital pursuant to section 618 
of the CA 2016 to the Registrar. However, if the company chooses not to 
submit the notification pursuant to subsection 618(8) of the CA 2016, 
Registrar will invoke subsection 618(10) of the CA 2016 after the expiry 
of the 180 days period as stated in subsection 618(8) of the CA 2016.  

 
The annual return can be submitted and it must at all times comply with the time 
period for submitting the annual return to the Registrar under section 68 of the CA 
2016. 
 

8. What is the value of the shares to be included in the annual return (AR) 
lodgement? (updated on 7 March 2019) 
 
Answer: 
 
If the anniversary of a company’s incorporation date falls on or before 30 January 
2019, the value of the shares to be disclosed in the AR should not include share 
premium and/or capital redemption reserve amount. 
 
If the anniversary of its incorporation date of a company falls on or after 31 January 
2019, the value of the shares in the AR should be inclusive of the share premium 
and/or capital redemption reserve. 
 

9. What information should the company provide on its Equity Structure as 
at 30 January 2019? (updated on 7 March 2019) 
 
Answer: 
 
The company is required to provide information on its share premium and/or capital 
redemption reserve (“CRR”) accounts (wherever applicable) during the 24 months 
period as follows: 
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NO TERMINOLOGY REMARKS 
1 Balance as at 30 January 2019 (RM) This is the balance as at 

30 January 2019 
pertaining to the 
unutilised share premium 
and/or CRR after 
deducting all utilisation 
during the 24 months 
period ending 30 Jan 
2019. 
 
If the company never 
had any share 
premium/CRR account or 
has fully utilised its share 
premium and/or CRR 
during the 24 months 
period, please state 
“NIL”. 
 

2 Utilised as at 30 January 2019 (RM) The information should 
be reflective of the 
amount of share 
premium and/or CRR 
utilised during the 24 
months period from 31 
Jan 2017 to 30 Jan 2019.  
 
If the company never 
had any share 
premium/CRR account or 
has never utilised its 
share premium and/or 
CRR amount during the 
24 months period, please 
state “NIL”.  
 

 


