
Practice Note 2/2008 - Change of Financial Year 

Frequently Asked Questions 

 

 

Question 1: 
 
Following an approved application under section 143(2) of the Companies Act 
1965 (CA 1965), can a company hold its Annual General Meeting (AGM) for the 
preceding calendar year and the current calendar year on the same date? 
 
Answer: 
 
A company is allowed to convene the AGM for the current calendar year on the 
same date the AGM for the preceding calendar year is held. However, the rules 
pertaining to the proper constitution of the AGM must be observed including the 
giving of proper notices to shareholders for each AGM to be held. 
Chronologically, the AGM for the preceding calendar year must first be convened 
before convening the AGM for the current year.  
 
A separate notice must be given for the AGM of calendar year 2007 and another 
for AGM of calendar year 2008 by specifying the place, date and time of 
meeting. As far as public listed companies are concerned, they still need to 
strictly observe the requirements under paragraph 7.17 of the Listing 
Requirements of the Bursa Malaysia Securities Berhad pertaining to notices of 
meetings, including the requirement to advertise the notice of meetings etc. 
 
Question 2: 
 
Pursuant to the operation of section 143(2) of the CA 1965 (due to a change in 
the financial year), an AGM held beyond the calendar year will be deemed to be 
held in the calendar year it was supposed to be held. What is the AGM date to 
be stated in the annual return? 
 
Answer: 
 
The date to be stated in the annual return shall be the date when the AGM was 
actually held. 
 
Question 3: 
 
In what circumstance will an annual return of a company need not be 
accompanied with an audited account? 
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Answer: 
 
An annual return lodged must be accompanied with a copy of the audited 
accounts. However, if by operations of the provisions under sections 143(2) and 
169(2) of the CA 1965, have resulted in a situation where there is no accounts 
to be laid before the AGM, the annual return shall be accompanied with a copy 
of the approval of the extension of time. An annual return which is not 
accompanied with a copy of audited accounts or approval of extension of time 
will not be accepted. 
 
Question 4: 
 
As Practice Note 2/2008 (PN2/2008) allows an annual return to be submitted 
without a copy of the audited account, will this pose an inconsistency with  
PN1/2008 that requires all annual returns to be accompanied with a copy of the 
audited account? 
  
Answer: 
 
There is no inconsistency between PN1/2008 and PN2/2008.  
 
PN1/2008 reiterates the general rule that the submission of an annual return 
accompanied with a copy of the audited account following the laying of the 
audited accounts before an AGM in compliance with section 169 of the CA 1965.   
 
PN2/2008 is an exception to the general rule where the submission of an annual 
return will be accepted without a copy of the audited account ONLY by virtue of 
the operations of sections 143(2) and 169(2) of the CA 1965 following a change 
in the financial year. Instead, the annual return must be substantiated with a 
copy of the approval for an extension of time. 
 
Question 5: 
 
How does a company determine the period in which the next AGM is to be held 
following an extension of time under section 143(2) of the CA 1965? 
 
Answer: 
 
Section 143(1) of the CA 1965 states that a company is required to convene an 
AGM once in a calendar year and not more than 15 months after the holding of 
the last AGM.  
 
If an extension of time has resulted in an AGM being held beyond the calendar 
year, the period of 15 months runs from that date. Notwithstanding, the 
company must observe the requirement to convene an AGM for that current 
calendar year. 
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Question 6: 
 
Will a compound be issued when no audited account is tabled at an AGM 
following an approved extension of time under section 143(2) of the CA 1965? 
 
Answer: 
 
Where no account is laid before the AGM pursuant to the operations of sections 
143(2) and 169(2) of the CA 1965, no compound will be issued. This is because 
the audited account due for tabling for the extended period will be adopted at 
the AGM held pursuant to the extension granted. 
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