
  SSM’s Practice Note No. 11/2011 

 1

 

 

 

 

RE:  CLARIFICATION ON WHETHER A SOCIETY CAN BE A 

MEMBER OF A COMPANY  

 

This Practice Note serves to assist the stakeholders in clarifying 

the issue on whether a society can be a member of a company.  

 

BACKGROUND 

 

1. The Companies Commission of Malaysia (SSM) has received 

numerous queries from the public on whether a society can be a 

member of a company (including in a company limited by 

guarantee). 

 

LEGAL PROVISIONS 

 

Companies Act 1965 (CA 1965) 

2. Section 14(1) of the CA states that: 

“Subject to this Act, any two or more persons associated for 

any lawful purpose may by subscribing their names to a 

memorandum and complying with the requirements as to 

registration form an incorporated company.” 
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3. Further, section 16(6) of the CA 1965 provides that :  

 

“The subscribers to the memorandum shall be deemed to 

have agreed to become members of the company and on 

the incorporation of the company shall be entered as 

members in its register of members and every other 

person who agrees to become a member of a company 

and whose name is entered in its register of members shall 

be a member of the company”. 

 

4. By virtue of the above provision, members are referred to 

as every person whose name has been entered in the company’s 

register of members and he/she agrees to become a member. 

 

Interpretation Act 1948 (IA 1948) 

5. Section 3 of the IA 1948 defines “person” as to include a 

body or persons, corporate or unincorporate. 

 

Society Act 1966 (SA 1966) 

6. Section 2 of the Society Act 1966 (SA 1966) defines society 

as to include any club, company, partnership or association of 

seven or more persons whatever its nature or object, whether 

temporary or permanent. By virtue of this definition, society 

would fall under the definition of person under the IA 1948 and 

therefore, a society can be a member of a company. 

 

7. Section 9 (a) of the SA 1966 further provides that: 
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“(a) the movable property of a society, if not vested in 
trustees, shall be deemed to be vested for the time being in 
the governing body of the society, and in all proceedings 
civil and criminal, may be described as the property of the 
governing body of the society by its proper title if known;”  

 

8. Further Section  9 (c)  of the SA 1966 provides as follows : 

 

“(c) A society may sue or be sued in the name of such 

one of its members as shall be declared to the Registrar 

and registered by him as the public officers of the society 

for that purposes, and if no such person is registered, it 

shall be competent for any person having a claim or 

demand against the society to sue the society in the name 

of any officer-bearer of the society.” 

 

9. Based on section 9 (a) of the SA 1966 above, a society is 

allowed to hold movable property including shares of a company. 

Such shares, being regarded as movable property, however, if 

not vested in the trustees of the society, shall be deemed to be 

vested for the time being in the governing body of the society.  

 

10. By becoming a member of a company (the process which 

involves a contract to purchase/acquire the shares of the 

company), a society is indeed entering into transactions resulting 

in debts and liabilities. Thus, a society would have to act by 

agents which includes its registered public office or, if there is 

no registered public officer, in the name of an office bearer of 

the society.  
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11. As such, the Registrar further clarifies that the name of one 

of the office bearers must appear in the register of members, 

instead of only the name of the society as follows: 

 

“Persatuan Penternak Ikan Air Tawar, Perak (represented by Ali 

bin Ahmad, President)” 

 

REGULARISATION OF INFORMATION ON SOCIETY AS 
MEMBER  

 

12. For existing companies whose members are registered in 

the name of a society, such companies are required to include the 

name of the registered public officer or office bearer of the 

society as illustrated in paragraph 11 above in its next Annual 

Return. 
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