
 

 

 

 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

 

APPLICATION OF PRACTISING CERTIFICATE UNDER SECTION 241 

OF THE COMPANIES ACT 2016  

  

NO. QUESTION ANSWER 

1. What can be transacted in    e-

Secretary system during 

Movement Control Order 

(MCO)? 

 

Only new application for practicing certificate to act as 

secretary can be made via e-secretary system. 

2. When can I apply for renewal 

of practicing certificate (PC) 

via                 e-Secretary 

system? 

An announcement will be made by SSM once the system is 

ready to process renewal application of PC. 

 

3. What are the conditions for 

the extension of time given to 

secretary to renew their PC? 

The extension of time given based on the following 

conditions: 

 

(a) Company Secretaries are still required to comply 

with the CPE requirements set out in paragraphs 34 

and 35 of the Guidelines Relating To Practising 

Certificate For Secretaries Under Section 241 Of The 

CA2016; 

 

However, company secretaries are given an 

extension of time until the next renewal of PC to 

collect the remaining CPE points that were not 

collected during the first renewal of PC; 

Guides / Example: 

 

PC start and end 

date 

15 March 2019 – 14 March 

2020 

 

CPE points required 

for first renewal of 

PC  

 

20 CPE points (based on the 

Guidelines Relating To 

Practising Certificate For 

Secretaries Under Section 241 

Of The CA2016) 

 

Secretary only 

collect 8 CPE points 

Insufficient of 12 CPE points  

: 20 CPE - 8 CPE = (12 CPE 

points) 



NO. QUESTION ANSWER 

during the first 

renewal of PC  

The duration of PC 

after renewal and 

the total of CPE to 

be complied with 

3 years (from 15 March 2020 

until 14 March 2023) 

 

Therefore, the secretary must 

accumulate 72 CPE points 

during the validity period of 3 

years. 

 

= 60 CPE points + remaining 12 

CPE points  

= 72 CPE points 

 

 

(b) This extension of time shall only applicable to 

practicing certificate which expires from 14 March 

2020 until 31 December 2020; 

 

(c) The extension of time to collect 20 CPE points is 

granted only for first renewal of PC; and 

 

(d) Failure to collect the remaining CPE points will result 

in the second application for renewal of PC to be 

rejected. 

 

4. Can I still practice as a 

company secretary when my 

PC has expired? 

You are still eligible to act as a company secretary based on 

the automatic extension of time given by SSM.  

 

In accordance with the extension approval, the validity 

period of renewed PC shall be continuous from the first PC 

if the renewal application via e-Secretary system is 

approved. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


