
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) 

 

RENEWAL APPLICATION OF PRACTISING CERTIFICATE UNDER SECTION 241         

OF THE COMPANIES ACT 2016  

 

Renewal of Practising Certificate  

NO QUESTION ANSWER 

1 What are the requirements to renew 

my practicing certificate?  

(a) Not an undischarged bankrupt. 

(b) Not convicted whether in or outside Malaysia 

of any offence referred to in section 198 of the 

Companies Act 2016. 

(c) No pending legal action under any provision of 

the laws in First Schedule Companies 

Commission of Malaysia Act 2001. 

(d) Company secretary license or membership in 

approved body must be valid at least 30 

days from the date of renewal application is 

made. 

(e) Comply with the CPE requirements. 

 

2 When do I need to apply for renewal 

of practicing certificate? 

No later than 30 days before the expiry date of the 

practice certificate. 

3 How do I apply for renewal of 

practicing certificate? 

The application can be made through the                       

e-Secretary system at Quick Link, SSM Website or 

URL https://esecretary.ssm.com.my/. 

 

Please use Mozilla Firefox or Google Chrome 

browser to access to e-Secretary system. 

 

Please fill in the CPE hours before proceeding 

with the renewal application. 

 

4 How long is the practicing certificate 

renewable? 

  

Practicing certificate are renewable for a period of 

1, 2 or 3 years. 

5 How much is the fee to renew my 

practicing certificate? 

 

 

 

(a) Application of practising certificate: RM 100.00 

(b) Application of renewal of practising certificate:  

Validity Period Fee (RM) 

One year RM 100.00 

Two year RM 200.00 

Three years RM 300.00 
 

https://esecretary.ssm.com.my/


NO QUESTION ANSWER 

6 What is the time frame for my renewal 

application to be approved?  

The application for the renewal of practicing 

certificate is auto approves by the e-secretary 

system, provided that all requirements are complied 

with. 

 

7 Will I be notified when my application 

has been approved? 

You will be notified through the registered email or 

you can also check the application’s status through 

the e-secretary system. 

 

8 Where do I obtain the practicing 

certificate after the renewal 

application has been approved by 

system? 

 

You must login to the e-secretary system to obtain 

the practicing certificate. 

 

9 Will my practicing certificate number 

change after renewal?  

 

No. The practicing certificate number remains the 

same after renewal. 

10 Can I apply for renewal of practicing 

certificate after the expiry date? 

 

You may still apply for renewal if the practicing 

certificate expires within 12 months from the expiry 

date. However, there will be a lapse in your 

practicing certificate period. 

 

If your practicing certificate has expired more than 

12 months, you are required to make a new 

application under Section 241 and obtain a new 

practicing certificate number upon approval. 

 

11 What is my duty relating to practicing 

certificate number? 

You must state the practicing certificate number 

when executing any document in your capacity as a 

secretary or when lodging any document / in 

correspondence with the Registrar. 

 

Example: 

 

SSM PC. No. : 202008000789 

 

12 What happens if my practicing 

certificate has expired? 

You are disqualified from acting as company 

secretary as stated under Section 238 of the 

CA2016. 

 

13 What should I do if I am no longer 

qualified to act as a secretary?  

 

You must notify the Registrar and the company of 

which you are appointed as secretary in writing 

within 14 days from the date of the event. 

14 How do I update any changes of 

particulars in the renewal’s 

applications since the information is 

auto populated from my previous 

application? 

You can email to enquiry@ssm.com.my and 

esecretary@ssm.com.my in order to update any 

changes. 

 

 

 

mailto:enquiry@ssm.com.my
mailto:esecretary@ssm.com.my


NO QUESTION ANSWER 

15 What types of changes do I need to 

notify SSM? 

Change of: 

 

(a) Change of Residential Address. 

(b) Change of Contact Information. 

(c) Change of Company Secretary Office 

Information. 

(d) Change of Secretary Qualification. 

 

16 When do I need to notify SSM on the 

changes? 

You shall notify SSM within 14 days from the date 

of any changes of the particulars of the secretary. 

17 Is it an offence if I fail to notify SSM 

on the changes within 14 days? 

Yes. You shall be liable to a fine not exceeding 

RM10.000 upon conviction. 

18 What types of entities  are allowed as 

company secretary office when 

applying for practicing certificate? 

Secretarial service provider: 

(a) Company 

(b) Business 

(c) LLP 

(d) Legal Firm 

(e) Non-Audit Firm 

(f) Business License (Sabah/Sarawak) 

 

In-house secretary: 

(a) Company 

(b) Federal/State Authority 

 

19 Can I enter audit firm information as 

my company secretary office when 

applying for practicing certificate? 

 

No. Audit firm is an entity registered under Section 

265 CA2016 dedicated to providing auditing 

services to companies.  

 

Continuing Professional Education (CPE) Requirements 

NO QUESTION ANSWER 

1 What is the definition of Continuing 

Professional Education (CPE)? 

Continuing Professional Education (CPE) means any 

course of studies, training and practical experience 

in the discharge of the secretary’s duties and 

responsibility. 

  

2 How many CPE hours do I need to 

collect for the first renewal of my 

practicing certificate? 

 

A minimum of 20 CPE hours for the first renewal 

of practicing certificate. 

 



NO QUESTION ANSWER 

3 How many CPE hours do I have to 

collect for the subsequent renewal of 

my practicing certificate?  

 

 

 

 

 

Validity Period of 

PC 

Total CPE Hours 

Required 

1 year 20 CPE hours 

2 years 40 CPE hours 

3 years 60 CPE hours 
 

4 When should I collect the CPE hours? The CPE hours must be collected during the validity 

period of practicing certificate for renewal purposes. 

 

5 How many CPE based on number if 

learning hours for course/training? 

 

 

 

 

 

 

 

 

No. of Learning 

Hour 

No. of CPE  

8 learning hours (full 

day course) 

8 CPE 

4 learning hours (half 

day course) 

4 CPE 

1 learning hour 1 CPE 
 

6 What is the category of CPE that will 

be considered for renewal of practicing 

certificate? 

 

 

There are 3 categories of CPE: 

 

(a) Training/courses; 

(b) Studies; and 

(c) Practical Experience. 

 

The details for each CPE category are as follows: 

 

(a) Training/courses 

• Applicable to secretary who attend 

training/courses related to: 

✓ Company secretarial practice, company 

and corporate law. 

✓ Industry in which a company is operating. 

✓ Personal development. 

• 20 CPE hours per year. 

 

(b) Studies 

• Applicable to secretary who are currently 

pursuing certificated courses, diplomas or 

degrees / higher education at recognized 

institutions by Ministry of Education.  

• In the field of company law, company 

secretarial practice, management, 

business administration or accounting.  

• Maximum 20 CPE hours per year. 

 

(c) Practical Experience 



NO QUESTION ANSWER 

• Applicable to secretary who conducts 

training(s) related to company law, 

corporate law and secretarial practice. 

• Maximum of 8 CPE hours per year. 

7 What is the percentage of CPE hours 

considered for each type of courses / 

trainings? 

 

 

Type of trainings/courses: 

 

(a) Company Secretarial Practice, Company 

and Corporate Law 

 

• Minimum of 60% of total CPE hours. 

• Company Secretarial Practise – Courses 

related to roles and duties of company 

secretary as required under the CA2016 or 

other relevant law and practices. 

• Company and Corporate Law - Courses 

related to rules, practices and regulations 

that govern the company affairs.  

 

(b) Industry in which a company is operating 

 

• Maximum of 25% of total CPE hours. 

• Courses related to the nature or object of 

the company that will enhance 

understanding about operation and 

management of the company.  

• Eg: Oil and Gas – Managing project risk, Oil 

and gas contract. 

 

(c) Personal development 

 

• Maximum of 15% of total minimum CPE 

hours 

• Courses that will improve personal and 

professional skills, knowledge, competencies 

and effectiveness in performing duties as a 

secretary. 

• Eg: Public speaking and communication, 

report writing, leadership, time 

management, critical thinking and etc. 

 

8 Do I need to attach any supporting 

documents for the CPE hours?  

 

Yes. You are required to attach supporting 

documents based on the CPE category as follows: 

 

(a) Course / Training :  

• Training certificate (mandatory)  



NO QUESTION ANSWER 

• Training module (optional) 

 

(b) Practical Experience :  

• Attach Written confirmation from training 

organizer  (mandatory) 

• Any other supporting documents (optional) 

 

(c) Studies  

• Written confirmation from the recognised 

institution (mandatory) 

• Result slip or certificate (optional) 

 

9 What are the CPE hours based on 

study duration? 

 

 

 

 

 

 

Study Duration CPE Hours 

Study duration <= 3 months Max 5 CPE 

Study duration 4 – 6 months 10 

Study duration 7 – 9 months 15 

Study duration 10 – 12 months 20 
 

10 What is the meaning of “utilised” and 

“unutilised” in the CPE status? 

• Unutilised: The CPE has been entered in the 

system but not yet used for renewal purposes. 

• Utilised: The CPE has been used to renew 

practicing certificate or/and exceed the renewal 

practicing certificate validity period. 

 

11 If my practicing certificate is valid for 

3 years, do I need to collect 20 CPE 

hours for each year or can the CPE be 

accumulated? 

 

If the validity of practicing certificate is more than 

one (1) year, the CPE hours can be accumulated 

during the validity of practicing certificate. 

 

12 When I shall update by CPE hours at 

the e-Secretary System? 

You can update the CPE hours at any time after 

obtaining the certificate or relevant documents. 

 

13 Can I use the same CPE hours for the 

renewal of my company secretary 

license to renew practicing certificate? 

 

Yes. Provided that the CPE is collected during the 

validity period of practicing certificate and in 

compliance with FAQ in no. 6 and 7. 

 

14 Can I apply for exemption from 

complying with CPE requirement in 

order to renew my practicing 

certificate?  

 

There is no exemption from complying with CPE 

requirements. 

15 Can I attend the same 

courses/training during the validity 

period of my practicing certificate? 

 

Yes. However, you are encouraged to attend 

different training/course in order to enhance your 

knowledge, competencies and skills as a company 

secretary. 

 

16 Are online trainings recognised for the 

renewal of practicing certificate? 

Yes. A maximum of 4 CPE hours per year will be 

recognised / counted for the renewal of practicing 

certificate. 

 



NO QUESTION ANSWER 

However, following the Covid-19 pandemic that 

restricts the movement of secretaries to attend 

classroom training, SSM agrees to recognise 

additional CPE points for online training from a 

maximum of 4 to 20 CPE points for renewal of 

practicing certificate based on the following 

conditions: 

 

• A maximum of 20 CPE points per year is 

recognize for online training for a period until 14 

March 2021. 

 

• A minimum of 1 CPE point for online training. 

CPE points are calculated based on the number 

of learning hours that is 1 CPE points equal to 1 

learning hour. 

 

• All types or categories of online training can be 

considered for CPE points including webinars 

and e-learning. 

 

• Online training can be organised by SSM, 

professional bodies, regulatory bodies, training 

providers or in-house. 

 

• Secretaries shall comply with the type of training 

/ courses and percentage of CPE points as set 

out in paragraph 35 of the Guidelines Relating 

to Practising Certificate for Secretaries under 

Section 241 of the Companies Act 2016. 

 

17 Do I have to attend courses/trainings 

organised by SSM? 

No. You can attend trainings/courses organised by 

SSM, other organisation/training providers or 

internal trainings/courses. 

 

18 Do I need to collect CPE hours prior to 

application of practicing certificate? 

No. The CPE hours are for renewal purposes only. 

19 Do I need to state and attach the 

training/course module in the system 

for the renewal of practicing 

certificate?  

 

 

It is not a compulsory requirement to state or attach 

the training/course module in the system for the 

renewal of practicing certificate. 

 

However, the applicant is required to do so if the 

name of the program does not match or reflect 

courses related to Company Law, Corporate Law or 

Company Secretarial Practice. 

 

This requirement is related to the CPE under the 

category of training/courses and practical 

experience. 

 



NO QUESTION ANSWER 

20. Are in-house or internal training 

recognised for the renewal of 

practicing certificate? 

 

Yes. However only 8 CPE hours per year will be 

recognised for the renewal of practicing certificate. 

 

 

 

  

 


