ANNOUNCEMENT & NEWS ARCHIVE

No. Date Announcement & News Descriptions
1 07/03/2017 - 9:35am MAKLUMAN

Dimaklumkan bahawa sistem perkhidmatan ‘E-Search’ melalui Laman Portal Rasmi Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) telah mengalami ganguan perkhidmatan buat sementara waktu sehingga diberitahu kelak.

Selain itu, para pelanggan boleh memilih untuk melakukan carian atau semakan maklumat syarikat dan perniagaan melalui laman portal MyDATA (www.mydata-ssm.com.my) atau e-info (www.ssm.com.my/en/e-Info-Mainpage) melalui laman portal rasmi SSM.

Untuk sebarang maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi khidmat pelanggan SSM di talian 03-77214000 atau emel kepada enquiry@ssm.com.my.

 

DIKELUARKAN OLEH: SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA (SSM)
TARIKH : 3 MAC 2017

2 07/02/2017 - 9:35am PENAFIAN

Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) telah mengesan sebuah portal laman sesawang yang diwujudkan oleh pihak tidak bertanggungjawab iaitu "www.ssmmalaysia.com.my" yang menawarkan perkhidmatan Memperbaharui Pendaftaran Perniagaan secara atas talian dengan kadar bayaran sebanyak RM130.

SSM menafikan sekeras-kerasnya sebarang kaitan terhadap laman sesawang ini dan orang ramai diingatkan agar tidak berurusan melalui portal tersebut untuk Memperbaharui Pendaftaran Perniagaan bagi mengelakkan sebarang unsur penipuan. SSM juga tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian dan kecurian maklumat orang ramai yang berurusan melalui portal tersebut.

Pada masa ini, urusan Pembaharuan Pendaftaran Perniagaan secara atas talian hanya boleh dilakukan melalui portal ezbiz.ssm.com.my dengan kadar bayaran seperti berikut:

  1. Perniagaan pemilikan tunggal menggunakan nama sendiri seperti di kad pengenalan – RM30.00 setahun
  2. Perniagaan pemilikan tunggal atau perniagaan perkongsian menggunakan nama tred - RM60.00 setahun
  3. Pendaftaran cawangan – RM5.00 setahun bagi setiap cawangan 
  4. Cetakan Maklumat Perniagaan – RM10.60 termasuk GST

Oleh yang demikian, sebarang aduan atau maklumat lanjut berhubung perkara ini boleh dilaporkan segera ke alamat e-mel aduan@ssm.com.my atau telefon 03-7721 4000.   

DIKELUARKAN OLEH: SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA (SSM)
TA
RIKH : 06 FEBRUARI 2017